Translate

Windows'da fare, dokunmatik yüzey ve klavye sorunları

Giriş

Bu öğretici, Windows'taki yaygın fare, dokunmatik yüzey ve klavye sorunlarını belirleyip düzeltmenize yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Belirli programlara özgü aygıt sorunlarını kapsamaz.
Fare, dokunmatik yüzey ve klavye sorunlarının birkaç nedeni olabilir:
  • Kabloların düzgün bağlanmaması
  • Yanlış aygıt ayarları
  • Eksik güncelleştirmeler
  • Bozuk veya uyumsuz sürücüler
  • Donanım sorunları

Bu öğretici nasıl kullanılır?

En iyi sonuçlar için her bir adımı tamamlayın ve bir sonraki adıma geçmeden önce aygıtınızı sınayın.

Donanımı denetleyin

Çoğu fare, dokunmatik yüzey ve klavye sorunu düzgün kurulmayan donanım nedeniyle oluşur. Aygıtınızı denetleme, kabloların düzgün şekilde bağlandığından emin olma, donanımda güç olduğundan emin olma ve ayarları denetleme hakkında bazı bilgiler burada verilmektedir.

Kabloların düzgün bağlandığından emin olma

Tüm kabloların doğru konumlara takılıp takılmadığını denetleyin. Buna fare ve klavye, PS2 ve USB kabloları ve bazı durumlarda dış USB dokunmatik yüzey kabloları dahildir.
  • USB kablolarını sökün ve aygıt sürücüsünün Windows tarafından kaldırıldığı kısa süre boyunca bekleyin, ardından aygıtı geri takın ve sürücünün yeniden yüklenmesini bekleyin.
  • Bilgisayarınızdaki farklı bir USB bağlantı noktasını deneyin. Örneğin, bilgisayarın ön veya yan tarafındaki bir bağlantı noktasından arkasındaki bir bağlantı noktasına taşıyın.
  • Aygıt ile bilgisayar arasında bir USB hub kullanıyorsanız, USB hub'ı çıkarıp aygıtı doğrudan bilgisayar üzerindeki USB bağlantı noktasına takmayı deneyin.
  • Dış güç kaynağı kullanan bir USB hub kullanıyorsanız, güç kaynağının elektrik prizine takılı olduğundan ve düzgün şekilde çalıştığından emin olun.
  • Aygıtınızdaki kabloların hiçbir şekilde hasar görmediğinden emin olun. Hasar gören kablolar, aygıtın düzgün şekilde çalışmasını durdurabilir.

Aşınan pilleri denetleme ve değiştirme

Aygıtlarınızdaki eski ve aşınmış pillerin değiştirildiğinden ve düzgün şekilde çalıştığından emin olun.

Kablosuz veya Bluetooth alıcılarını sökün ve tekrar bağlayın

Kablosuz veya Bluetooth aygıtı kullanıyorsanız, aygıtı bilgisayarınızdan söküp tekrar takmanız gerekebilir. Kablosuz aygıtın altındaki Sıfırla düğmesini arayın. Aygıtın sıfırlanması, kablosuz bağlantıyı kesip tekrar kurar. Aygıtınızın USB alıcısında da bir Sıfırla düğmesi olabilir.

Aygıtı başka bir bilgisayarda sınama

Aygıt hiç çalışmıyorsa (örneğin fişe takıldığında ışık görünmüyor veya imleç hareket etmiyor ya da ekranda görünmüyorsa), aygıtı başka bir bilgisayara bağlayın ve o bilgisayarda çalıştığından emin olun. Aygıt diğer bilgisayarda çalışmıyorsa, donanımı değiştirmeniz gerekebilir.

Sorun giderici kullanın

Sorun giderici, bilgisayarınızla ilgili bazı sorunları bulup otomatik olarak giderebilen otomatik bir araçtır. Donanım ve aygıtlarla ilgili genel sorunları tanılamak ve çözmek için Donanım ve Aygıt sorunu gidericisinı çalıştırın.

Windows 7 için

Windows 7 ile Donanım ve Aygıt sorunu gidericisini çalıştırmak için şu adımları izleyin:
  1. Donanım ve Aygıt sorunu gidericisini açmak için Başlat düğmesini Başlat düğmesi resmi ve ardından Denetim Masası'nı tıklatın.
  2. Arama kutusuna sorun giderici yazın ve Sorun giderme öğesini tıklatın.
  3. Donanım ve Ses altında, Aygıtı yapılandır'ı tıklatın.

Windows Vista ve Windows XP için

Windows Vista ve Windows XP ile Donanım ve Aygıt sorunu gidericisini çalıştırmak için şu adımları izleyin:
  1. Şu düğmeyi tıklatın:
    Düzelt düğmesinin resmi

    Bu sorunu düzelt
  2. Dosya Yükleme iletişim kutusunda, Çalıştır'ı tıklatın ve sonra sihirbazdaki adımları izleyin.
  3. Sürücüleri güncelleştirme

    Windows'un aygıtınızı tanıması için, uyumlu bir sürücü bulup yüklemeniz gerekebilir. Güncel olmayan, uyumsuz veya bozuk yazıcı sürücüleri, bilgisayar ile fare, dokunmatik yüzey veya klavye arasındaki iletişimi bozabilir.
    • Yakın zaman içinde bir Windows sürümünden başka bir sürüme yükseltme yaptıysanız, şu anki aygıt sürücünüzün önceki Windows sürümü için tasarlanmış olması mümkündür.
    • Son zamanlarda elektrik kesilmesi, virüs veya başka bilgisayar sorunlarıyla karşılaştıysanız, sürücüler bozulmuş olabilir.
    Fare, dokunmatik yüzey veya klavyeniz için en son sürücüyü indirmek ve yüklemek bu tür sorunları çözmeye yardımcı olabilir. Sürücü bulup yüklemek için üç yol vardır:
    • Windows Update'i kullanın. Windows Update'i önerilen güncelleştirmeleri otomatik olarak indirip yükleyecek biçimde ayarlamanız gerekebilir. Önemli, önerilen ve isteğe bağlı güncelleştirmelerin yüklenmesi, sistem özelliklerini ve aygıt sorunlarınızı düzeltmeye yardımcı olabilecek diğer yazılımları güncelleştirebilir.
    • Sürücü üreticisinin sağladığı yazılımı yükleyin. Örneğin, aygıtınız bir diskle birlikte geldiyse, bu diskte aygıt sürücüsünü yükleyen yazılım bulunabilir.
    • Sürücüyü kendiniz indirin ve yükleyin. Üreticinin web sitesinde bir sürücü arayabilirsiniz. Windows Update aygıtınızın sürücüsünü bulamazsa ve aygıt sürücüyü yükleyen yazılımla gelmediyse bunu deneyin.
    Aygıt sürücünüzü güncelleştirme hakkında daha fazla bilgi için, bilgisayarınızdaki Windows sürümü için geçerli olan aşağıdaki adımları izleyin. Windows ile uyumlu aygıtlar hakkında bilgi için Windows 7 Uyumluluk Merkezi Web sitesini ziyaret edin.

    Windows 7

    Sürücüleri Windows Update kullanarak güncelleştirmek için

    1. Başlat düğmesine Başlat düğmesi resmi tıklayın, arama kutusuna "Windows Update" yazın ve ardından sonuç listesinde Windows Update'e tıklayın. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
    2. Sol bölmede Güncelleştirmeleri denetle'yi tıklatın.
    3. Kullanılabilir güncelleştirmeler varsa, her güncelleştirmeyle ilgili daha fazla bilgi görmek için bağlantıları tıklatın. Windows Update, güncelleştirmenin önemli, önerilen veya isteğe bağlı olup olmadığını size bildirir. Her güncelleştirme türünde sürücüler bulunabilir. Daha fazla bilgi için Windows otomatik güncelleştirmeyi anlamak konusuna bakın.
    4. Yüklemek istediğiniz güncelleştirmeleri seçin sayfasında, aygıtınız için güncelleştirmelere bakın, yüklemek istediğiniz sürücünün onay kutusunu işaretleyin ve sonra Tamam'ı tıklatın.
      Herhangi bir kullanılabilir sürücü güncelleştirmesi olmayabilir.
    5. Windows Update sayfasında, Güncelleştirmeleri yükle'yi tıklatın. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
      Windows Update, güncelleştirmelerin başarıyla yüklenip yüklenmediğini size bildirir.

      Not

    Sürücüyü indirip yüklemeniz için:

    Windows cihazınız için sürücü bulamazsa ve cihazınız sürücü yazılımıyla birlikte gelmemişse, üreticinin Web sitesinde sürücü arayabilirsiniz. Sürücü güncellemeleri genellikle web sitelerinin destek bölümlerinde bulunur. Sürücüyü bulmak için cihazınızın üreticisini ve model adını veya numarasını bulun, sonra Bilgisayar Üreticilerinin İletişim Bilgileri Web sitesine gidin.
    Üreticinizi bulduktan sonra, üreticinin web sitesine gidin ve aygıtınız için en son sürücüyü bulup indirin. Güncelleştirilmiş bir sürücü bulursanız, web sitesindeki yükleme yönergelerini izleyin. Sürücülerin çoğu kendiliğinden yüklenir, indirdikten sonra yüklemenin başlaması için dosyayı çift tıklatmanız yeterlidir; sürücü kendiliğinden bilgisayara yüklenir.
    Bazı aygıtlarda kendinizin yüklemesi gereken sürücüler bulunur. Kendiliğinden yüklenmeyen bir sürücü indirirseniz, aşağıdaki adımları izleyin:
    Bu adımları uygulayabilmeniz için yönetici olarak oturum açmanız gerekir.
    1. Başlat düğmesine Başlat düğmesi resmi tıklayıp arama kutusuna "aygıt yöneticisi" yazın ve Aygıt Yöneticisi'ne tıklayın. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
    2. Donanım kategorileri listesinde, güncelleştirmek istediğiniz cihazı bulun ve sonra cihaz adını çift tıklatın.
    3. Sürücü sekmesini ve Sürücüyü Güncelleştir'i tıklatın, sonra yönergeleri izleyin. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

    Windows Vista

    Sürücüleri Windows Update kullanarak güncelleştirmek için

    1. Windows Update'i açmak için Başlat düğmesini Başlat düğmesi resmiTüm Programlar'a ve ardından Windows Update'e tıklayın. Yönetici izni gerekliSizden yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
    2. Sol bölmede Güncelleştirmeleri denetle'yi tıklatın.
    3. Güncelleştirilmiş sürücülerin kullanılabilir olup olmadıklarını görmek için Kullanılabilir güncelleştirmeleri görüntüle'yi tıklatın. Windows Update bilgisayarınızda yüklü cihazlar için kullanılabilir güncelleştirilmiş sürücüleri listeler.
    4. Güncellemeler varsa, yüklemek istediğiniz sürücüyü ve ardından Yükle öğesine tıklayın. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

    Not

    • Bazı güncelleştirmeler bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı gerektirir.

    Sürücüyü indirip yüklemeniz için:

    Windows cihazınız için sürücü bulamazsa ve cihazınız sürücü yazılımıyla birlikte gelmemişse, üreticinin Web sitesinde sürücü arayabilirsiniz. Sürücü güncellemeleri genellikle web sitelerinin destek bölümlerinde bulunur. Sürücüyü bulmak için fare, klavye, dokunmatik yüzey veya diğer işaret cihazınızın üreticisini ve model adını veya numarasını bulun, sonra Bilgisayar Üreticilerinin İletişim Bilgileri web sitesine gidin.
    Üreticinizi bulduktan sonra, üreticinin web sitesine gidin ve en son sürücüyü bulup indirin. Güncelleştirilmiş bir sürücü bulursanız, web sitesindeki yükleme yönergelerini izleyin. Sürücülerin çoğu kendiliğinden yüklenir, indirdikten sonra yüklemenin başlaması için dosyayı çift tıklatmanız yeterlidir; sürücü kendiliğinden bilgisayara yüklenir.
    Bazı aygıtlarda kendinizin yüklemesi gereken sürücüler bulunur. Kendiliğinden yüklenmeyen bir sürücü indirirseniz, aşağıdaki adımları izleyin:
    Bu adımları uygulayabilmeniz için yönetici olarak oturum açmanız gerekir.
    1. Windows Update'i açmak için Başlat düğmesini Başlat düğmesi resmiTüm Programlar'a ve ardından Windows Update'e tıklayın.‌ Yönetici izni gerekli Sizden yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
    2. Aygıt Yöneticisi'nde güncelleştirmek istediğiniz aygıtı bulun ve ardından aygıt adını çift tıklatın.
    3. Sürücü sekmesini ve Sürücüyü Güncelleştir'i tıklatın, sonra yönergeleri izleyin.

    Windows XP

    Üreticiyi bulduktan sonra, üreticinin web sitesine gidin ve aygıtınız için en son sürücüyü bulup indirin. Sürücü güncellemeleri genellikle web sitelerinin destek bölümlerinde bulunur. Güncelleştirilmiş bir sürücü bulursanız, web sitesindeki yükleme yönergelerini izleyin. Sürücülerin çoğu kendiliğinden yüklenir, indirdikten sonra yüklemenin başlaması için dosyayı çift tıklatmanız yeterlidir; sürücü kendiliğinden bilgisayara yüklenir.

    Sürücülerle birlikte en son Windows güncelleştirmelerini yüklemek için

    1. Windows Update Web sitesine gidin.
    2. Özel'e dokunun veya tıklatın ve Windows'un bilgisayarınız için en son güncelleştirmeleri aramasını bekleyin.
    3. Sol bölmede Donanım ve İsteğe Bağlı öğesini tıklatın ve ardından bilgisayarınız için donanım sürücüsü güncelleştirmelerini seçin.
    4. Güncelleştirmeleri incele ve yükle ve ardından Güncelleştirmeleri Yükle öğesini tıklatın.
      Tüm yüksek öncelikli güncelleştirmeleri de yüklemeniz gerekir.

    Not

    • Bazı güncelleştirmeler bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı gerektirir.

    Sürücüyü indirip yüklemeniz için:

    Windows Update ile en son sürücüyü alamazsanız, cihazınızın üreticisini ve model adını veya numarasını bulun ve Bilgisayar Üreticisinin İletişim Bilgileri web sitesine gidin. Üreticiyi bulduktan sonra, üreticinin web sitesine gidin ve cihazınız için en son sürücüyü bulup indirin.
    • Güncelleştirilmiş bir sürücü bulursanız, web sitesindeki yükleme yönergelerini izleyin. Sürücülerin çoğu kendiliğinden yüklenir, indirdikten sonra yüklemenin başlaması için dosyayı çift tıklatmanız yeterlidir; sürücü kendiliğinden bilgisayara yüklenir.

      Not

      • Donanım sürücülerini yükledikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar